Ana içeriğe atla

Merkezi loglama rsyslog.

En basit şekliyle merkezi loglama için rsyslog kullanabiliriz.
Bu çalışmada merkezi log sunucusu olarak "Oracle Linux Server release 7.6" kullandım.
oel kurulduktan sonra sistem güncelledi ve rsyslog ayarlarında  tcp ve udp  modulleri aktifleştirildi.
Diğer sunuculardan log alması için tcp/udp modülünün aktifleştirilmesi yeterlidir.


# Provides UDP syslog reception
$ModLoad imudp
$UDPServerRun 514

# Provides TCP syslog reception
$ModLoad imtcp
$InputTCPServerRun 514


İlave olarak her sunucumuzdan gelen logları ayrı ayrı dosyalara yazabilmek için aşağıdaki gibi bir template oluşturarak kullanıyoruz.

$template LogFile,"/var/log/%HOSTNAME%/%programname%.log"
*.* ?LogFile


Sizler kendi isteğinize göre gelen logları istediğiniz yere yazdırabilirsiniz.

Son adım olarak, güvenlik duvarına, hangi sunuculardan log alınmasına izin veriyoruz.

firewall-cmd --permanent --zone=public --add-rich-rule='rule family="ipv4" source address="172.16.0.123/32" port protocol="tcp" port="514" accept'
firewall-cmd --permanent --zone=public --add-rich-rule='rule family="ipv4" source address="172.16.0.123/32" port protocol="udp" port="514" accept'


Kural yazıldıktan sonra  uygulanması için;

 firewall-cmd --reload
veya
systemctl restart firewalld
ile güvenlik kuralımızı etkinleşitiriz. Artık sunucumuz 172.16.0.123 ip nosundan gelen syslog mesajlarını alarak, kayıt eder.


172.16.0.123 ip adresli sunucuya giderek rsyslog.conf dosyamıza

*.* @@172.16.0.253:514ekleyerek rsyslog servisini yeniden başlattığımızda tüm loglar log sunucumuza gönderilir.
Sizler tüm loglar yerine belli loglarıda gönderebilirsiniz. Bu size kalmış.


rsyslog'de varsayılan olarak yetkilendirme olmadığından güvenlik duvarının aktif olması ve sınırlama yapılmasını tavsiye ederim.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ttnet tilgin hg1332 modem(router) kablosuz özelliğini güçlendirmek

Bu gün ttnetin hediyesi olan tilgin yönlendiriciyle biraz oynayayım dedim Matkap, ve rg316-rp-sma kablo alıp cihazın kapağını tekrar açtım. Matkapla usb çıkışın yanına bir delik açarak kaployu taktım. Sonra elimdeki antenlerden ikiti tanesini takıp test ettim. . Bu iki antenin, gözle farkedilir derecede sinyalleri kuvvetlendirdiğini fark ettim.. Normalde bu cihaz ile evin iki en uc noktaları arasında haberleşme olmaz iken şimdi en kör iki uç arasında sorun olmadan kablosuz kullanılabildiğini gördüm. Arada 4 tane kuvvetli beton duvar mevcut. Deneme bitti, tilgin rafa kalktı yine. Her nekadar ben bu cihazı kaldırsamda, kullanmak zorunda olan arkadaşlar, bir kablo ve ikitane anten takarak her herde kullanabilirler. İyi eğlenceler.

docker servisi proxy ayarı

  /etc/systemd/system/docker.service.d/http-proxy.conf   [Service] Environment="HTTP_PROXY= http://10.27.152.40:8080" Environment="HTTPS_PROXY= http://10.27.152.40:8080" # systemctl daemon-reload # systemctl restart docker # systemctl show --property=Environment docker

İstanbul'da günlük hayat çok hızlı !

Bu hafta bir kaç gün iett otobüsleriyle istanbul içinde bir yerden bir başka yere gideyim dedim. Otobüslerde klima çalışmaz, pencereler açılır ve  bedeva sauna hizmetinden yararlanılır. Bu hizmet için teşekkür etmezsek olmaz, malum saunaya gidecek olsak kaç para veririz.  :). Sabah ve akşam şaatlerindeki ulaşım süre ve hızı; Taksim-Kayeşehir 79T otobüsü Mesafe : 30.81 Km Süre  : 2.04:56 saat Ortalama hız: 14.79Km Enyüksek hız: 69.74Km/Saat Çift katlı, klimalı fakat sauna hizmeti verilmesi için klimalar çalıştırılmıyor, malum iki hizmet bir arada olmuyormuş... Kayaşehir - Taksim 79T otobüsü; Mesafe : 35.01 KM Süre: 1.59:33  (Biraz hızlı gitti, 2 saatin altına düştük.) Ortalama hız: 17.57Km/Saat En yüksek hız: 70.22 Km/Saat 79M Kayaşehir-Mecidiyeköy yine 2 saat. 79E Kayaşehir-Eminönü ~1.30  saat Umarım bu hızlı hayatımız bir an önce yavaşlar ve hayattan kopmayız.