Ana içeriğe atla

Linux tabanlı sistemlerde hafıza ( ram ) kontrolu ( free )

Linux sistemlerinde hafıza kullanımı kontrol ile  ilgili olarak, genellikle free komutu kontrol ederiz.
Fakat bu kontrol eski ve güncel olmayan sistemlerde, yalnış algılamamıza neden oluyor.

Red Hat 6.x/5.X sistemlerinde aşağıdakilerini görürsünüz.


Gerçekte kullanılabilir sistem hafızamız ise  free + buffers + cached
Özetle eski sistemlered Used  %100  ve cache de %95 civarındaysa endişelenmeyin.
Sistem rama ihtiyaç olduğunda cached için kullanılan hafızayı hızlıca boşaltarak, serbest bırakır.
Hafızaya ihtiyaç  duyan uygulamada, serbest kalan hafızayı anında kullanır. Bir sıkıntı olmaz.
Şayet içiniz rahat olmaz ise kernel parametrelerinden vm.min_free_kbytes değerini artırabilirsiniz.
Bu değeri artırırken abartmaya gerek yok. Büyük hafızalı sistemlerde bile 512MB  yeterlidir.

Red Hat 7.x (Oracle veya CentOS 7.x lerde ise) bu yanılmayı düzeltmek için güncelleme yapılmış olup, free komutunun çıktısına ilave olarak kullanılabilir boş hafızayı gösteren available bölümü eklenmiştir. Used bölümündende cache/buff kullanımı çıkartılmıştır.




Özetle eski sistemlerde used, tam olarak used, free de tam olarak free anlamına gelmez.

Eski linux işletim  sistemin kullananlara tavsiyem, kullandıkları işletim sisteminin güncel sürümlerine veya uygulamalarının desteklediği en güncel sürüme geçmeleridir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ttnet tilgin hg1332 modem(router) kablosuz özelliğini güçlendirmek

Bu gün ttnetin hediyesi olan tilgin yönlendiriciyle biraz oynayayım dedim Matkap, ve rg316-rp-sma kablo alıp cihazın kapağını tekrar açtım. Matkapla usb çıkışın yanına bir delik açarak kaployu taktım. Sonra elimdeki antenlerden ikiti tanesini takıp test ettim. . Bu iki antenin, gözle farkedilir derecede sinyalleri kuvvetlendirdiğini fark ettim.. Normalde bu cihaz ile evin iki en uc noktaları arasında haberleşme olmaz iken şimdi en kör iki uç arasında sorun olmadan kablosuz kullanılabildiğini gördüm. Arada 4 tane kuvvetli beton duvar mevcut. Deneme bitti, tilgin rafa kalktı yine. Her nekadar ben bu cihazı kaldırsamda, kullanmak zorunda olan arkadaşlar, bir kablo ve ikitane anten takarak her herde kullanabilirler. İyi eğlenceler.

docker servisi proxy ayarı

  /etc/systemd/system/docker.service.d/http-proxy.conf   [Service] Environment="HTTP_PROXY= http://10.27.152.40:8080" Environment="HTTPS_PROXY= http://10.27.152.40:8080" # systemctl daemon-reload # systemctl restart docker # systemctl show --property=Environment docker

internet servis sağlayıcıları gerçekten tam bir servis sağlıyor mu?

 Bu ay taşındıktan sonra eski evde kullandığımız süperonline kullanmaya devam edeyim dedim ve bin pişman oldum. Eski evde süperonline dinamek gerçek ip adresi ile hizmet verirken, yeni yerde cgnat-sanal ip adresi ile hizmet vermeye başlamışlar. Sözde biz kullanıcıların menfaite olan bu davranış, aslında biz kullanıcıların zararına, superonline kullanıcı başına aylık ortalama +2$ kar sağlamasına yarıyor. Çünkü gerçek ip adresinin maliyeti ortalama $2 :-) Gerçek dinamik ip adresi vermemeleri, statik ip adresi kullanmaya zorlamalarından dolayı süperonline aboneliğim 15 gün sürdü. 15 Gün sürmesinin nedenide süperonline beni yanıltması, gerçek cevabı geciktirmesi. Çünkü bir hizmet ve ürün alımında ilk 14 gün neden göstermeksizin anlaşmadan vaz geçilebiliyor!!! Kişisel tecrübemle Türkcell Süperonline   dan kesinlikle bir daha hizmet almam, kimseyede tavsiye etmem.  Umarım gelecekte süperonline müşterilerine karşı açık ve net bilgi verir, müşteri odaklı bir şirket olur....