Ana içeriğe atla

Disk doldu, ne yaparız?

Disk kullanım alanımız dolup, kullanılabilir alan kalmadığında yapılabilecekler;

1. Diski direk kullanıyorsak (Her hangi bir volume manager kullanılmadan)
Test sistemimizde 10G /testpart bölümümüz mevcut.
Burayı dolduruyoruz.


Yukarıda görüldüğü gibi /testpart bölümünde boş alan kalmadı.
Bu aşamada kullandığımız alan her hangi bir disk sunucusu üzerinden ise şanslıyız. Yapmamız gereken, disk ünitesi üzerinden mevcut diskin(lun) boyutu artırarak, kullanıma almak.



Diskimizin boyutunu 2GB artırarak 12GB yaptık.  Tekrar lsblk ve parted ile kontrol ediyoruz. Her hangi bir işlem yapmadan önce diskimizi kullanım dışı bırakmayı unutmayalım!


Diskimizin boyutu arttığından partition tablosunuda düzenlememiz gerekiyor.
Bu konuda parted, yukarıdaki gibi bize yardımcı oluyor.
Yukarıdaki işlemi yaptiktan sonra  bölümü siliyoruz ve tekrar oluşturuyoruz.


Bölüm yeniden 12GB olarak oluşturuldu ve kullanıma tekrar alındı.
Yalnız  dosya sistemimiz hala 10GB. Dosya sistemimizn 12 GB olarak kullanılması için, xfs_growfs ile mevcut bölüm tablosunu güncelleyerek, kontrol ediyoruz.


Disk bölüm tabloları güncellendi ve 2GB kullanılabilir alan elde etmiş olduk.
Eski dosyalarımızında durup durmadığını kontrol ediyoruz. Aşağıda görüldüğü gibi dosyalarımız mevcut durumda.
Yukarıdaki işlemlerde dikkat etmemiz gereken önemli nokta, disk bölümünün silinip, veriler silinmeden tekrar oluşturulmasıdır.  Şayet tecrubeniz yoksa, kendiniz için test sistemi oluşturup, öncelikle test sisteminde deneme yapmanızı tavsiye ederim.

parted eski sürümlerinde(3.0 öncesi) resize/resizepart özelliği  mevcut. Sisteminizdeki parted eski sürümse resize özelliğini kullanabilirsiniz.


2. Her hangi bir disk sistemi kullanmıyorsak ve sisteme fiziksel olarak disk takıp kullanılacaksa bu durumda lvm kullanımına geçmemiz faydalı olur. Elle lvm yapılandırması oldukça basit. Yeni diski sistemimize taktığımızı ve

a. fiziksel bölüm oluşturulması
b. volum oluşturulması
c. sanal volum oluşturulması
d. formatlama 
e. kullanıma alma
f. eski bölümden dataları yeni bölüme tasışıma,
g. Şayet eski bölüm kök "/" - bölüm değilse, eski bölüme yeni bölüme ilave etme,
   



Yeni diskimizi testpart olarak kullanıma aldık.
Şimdi eski diskimizi, yeni bölüme taşıyarak, yeni bölümü /testpart olarak sisteme bağlayarak kullanıma devam edebiliriz. Bu işlemi kendinize uygun aracı (cp, rsync, tar vs) kullanabilirsiniz. 
Dosyaların taşınma işleminin yapıldığını kabul ederek, eski kullanım alanının yeni alanla birleştirilmesini aşağıdaki gibi yapabilirizi.





Artık yeni bölümü, eski bölüm olurak sisteme bağlayabiliriz(unmount,mount).
Son olarakta fstab'ı güncellenmesi gerekmektedir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ttnet tilgin hg1332 modem(router) kablosuz özelliğini güçlendirmek

Bu gün ttnetin hediyesi olan tilgin yönlendiriciyle biraz oynayayım dedim Matkap, ve rg316-rp-sma kablo alıp cihazın kapağını tekrar açtım. Matkapla usb çıkışın yanına bir delik açarak kaployu taktım. Sonra elimdeki antenlerden ikiti tanesini takıp test ettim. . Bu iki antenin, gözle farkedilir derecede sinyalleri kuvvetlendirdiğini fark ettim.. Normalde bu cihaz ile evin iki en uc noktaları arasında haberleşme olmaz iken şimdi en kör iki uç arasında sorun olmadan kablosuz kullanılabildiğini gördüm. Arada 4 tane kuvvetli beton duvar mevcut. Deneme bitti, tilgin rafa kalktı yine. Her nekadar ben bu cihazı kaldırsamda, kullanmak zorunda olan arkadaşlar, bir kablo ve ikitane anten takarak her herde kullanabilirler. İyi eğlenceler.

docker servisi proxy ayarı

  /etc/systemd/system/docker.service.d/http-proxy.conf   [Service] Environment="HTTP_PROXY= http://10.27.152.40:8080" Environment="HTTPS_PROXY= http://10.27.152.40:8080" # systemctl daemon-reload # systemctl restart docker # systemctl show --property=Environment docker

internet servis sağlayıcıları gerçekten tam bir servis sağlıyor mu?

 Bu ay taşındıktan sonra eski evde kullandığımız süperonline kullanmaya devam edeyim dedim ve bin pişman oldum. Eski evde süperonline dinamek gerçek ip adresi ile hizmet verirken, yeni yerde cgnat-sanal ip adresi ile hizmet vermeye başlamışlar. Sözde biz kullanıcıların menfaite olan bu davranış, aslında biz kullanıcıların zararına, superonline kullanıcı başına aylık ortalama +2$ kar sağlamasına yarıyor. Çünkü gerçek ip adresinin maliyeti ortalama $2 :-) Gerçek dinamik ip adresi vermemeleri, statik ip adresi kullanmaya zorlamalarından dolayı süperonline aboneliğim 15 gün sürdü. 15 Gün sürmesinin nedenide süperonline beni yanıltması, gerçek cevabı geciktirmesi. Çünkü bir hizmet ve ürün alımında ilk 14 gün neden göstermeksizin anlaşmadan vaz geçilebiliyor!!! Kişisel tecrübemle Türkcell Süperonline   dan kesinlikle bir daha hizmet almam, kimseyede tavsiye etmem.  Umarım gelecekte süperonline müşterilerine karşı açık ve net bilgi verir, müşteri odaklı bir şirket olur....