Ana içeriğe atla

sanallaştırma - proxmox


Merhabalar,

Bir süre önce sanallaştırma hakkındaki düşüncelerimi yazmıştım.

Bu gün bilgisi olmayan veya ilgilenmeyenler için proxmoxun ile neler yapabileceğinizi hatırlatacağım.

Proxmox sanallaştırmada linux container ve  donanımsal sanallaştırma tekniğini
kullanıyor. Sanallaştırma işleminin temelinde ise KVM kullanılmaktadır.

Günümüzdeki işlemcilerin hepsinde KVM desteği olduğu düşünülürse, daha iyi bir yol aramaya ihtiyaç varmı!

Şimdi bir kaç dakikanızı ayırarak aşağıdaki linkleri incelermesiniz?


http://pve.proxmox.com/wiki/Hotplug_%28qemu_disk,nic,cpu,memory%29

http://www.linux-kvm.org/page/KVM_Features

Şu an sadece en çok kullandığım ve hoşuma giden  özellikleri kopyalıyorum.
Linklere bakmaya erinecekler için . :-)

Bir sanal sunucumuz çalışırken ihtiyaç anında ram ve cpu da ekleyebiliyorsak,
daha ne isteyelim. Benim kullandığım sistemde sanal makineler arası haberleşmede 25GBit/s civarında.    Özellikle database +web uygulamaları ile çalışanlar için bu hız mükemmel bir şey.  Eminim yeni xeon işlemcilerde bu hız daha yüksek olacaktır.

Acaba kullandığım işletim sistemini destekliyormu diye düşünüyorsanız, aşağıdaki linkte sizin için. :-)
 

http://www.linux-kvm.org/page/Guest_Support_Status


Bu kadar ön bilgiye rağmen, hala endişeniz varsa, endişenizi gidermek için soru sormaktan(eposta yoluyla) çekinmeyin. 


Not: Sanal windows 2012 R2 işletim sisteminde, sanal sunucu çalışırken Ram ve cpu artırabiliyorsunuz.  Fakat azaltmakta sıkıntı mevcut. Örneğin, sanal windows sunucumuzda 2 işlemci ve 8 GB ram verdik. Sistem çalışırken işlemciyi 4'e, ramı 16GB yükseltebiliyoruz. Fakat 16GB den, 8GB veya 4 işlemciden 2 GB ye düşemiyoruz. Bu işlem için windowsta bir şeyler yapmak lazım gibi. Windowsla yakın olan arkadaşlar nedenin açıklayabilir.

windowsta azaltmalar sorunlu olsada,  linux sistemlerinde(aktif olarak kullandığım, oracle enterprise linux 6 ve 7) sorun yok. Ram, cpu, disk, ethernet  vs. istediğiniz gibi artırın veya azaltın.


Hadi birazda sizler deneyin.














Yorumlar

  1. Selamlar hocam PCI-E paylaşımı hakkında bir yazın var mı? Bu kolaylıkla yükler yüklemez yapılabiliyor mu? Yoksa bir süreç mi takip etmek gerekiyor

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    pci-e paylaşamı, pci-e takdığınız aygıta ve aygıtın paylaşılabilir olup olmadığına göre değişir. Örneğin ethernet kartı ile gpu paylaşımı tam amen bir değildir.
    Bazı ekran, ethernet ve fc kartlar paylaştırılabilirken, bazıları paylaştırılamaz, sadece tek bir sanal makineye verilebilir.
    Örnek olarak aşağıdaki bilgiyi inceleyebilirsiniz.
    https://pve.proxmox.com/wiki/Pci_passthrough

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ttnet tilgin hg1332 modem(router) kablosuz özelliğini güçlendirmek

Bu gün ttnetin hediyesi olan tilgin yönlendiriciyle biraz oynayayım dedim Matkap, ve rg316-rp-sma kablo alıp cihazın kapağını tekrar açtım. Matkapla usb çıkışın yanına bir delik açarak kaployu taktım. Sonra elimdeki antenlerden ikiti tanesini takıp test ettim. . Bu iki antenin, gözle farkedilir derecede sinyalleri kuvvetlendirdiğini fark ettim.. Normalde bu cihaz ile evin iki en uc noktaları arasında haberleşme olmaz iken şimdi en kör iki uç arasında sorun olmadan kablosuz kullanılabildiğini gördüm. Arada 4 tane kuvvetli beton duvar mevcut. Deneme bitti, tilgin rafa kalktı yine. Her nekadar ben bu cihazı kaldırsamda, kullanmak zorunda olan arkadaşlar, bir kablo ve ikitane anten takarak her herde kullanabilirler. İyi eğlenceler.

docker servisi proxy ayarı

  /etc/systemd/system/docker.service.d/http-proxy.conf   [Service] Environment="HTTP_PROXY= http://10.27.152.40:8080" Environment="HTTPS_PROXY= http://10.27.152.40:8080" # systemctl daemon-reload # systemctl restart docker # systemctl show --property=Environment docker

internet servis sağlayıcıları gerçekten tam bir servis sağlıyor mu?

 Bu ay taşındıktan sonra eski evde kullandığımız süperonline kullanmaya devam edeyim dedim ve bin pişman oldum. Eski evde süperonline dinamek gerçek ip adresi ile hizmet verirken, yeni yerde cgnat-sanal ip adresi ile hizmet vermeye başlamışlar. Sözde biz kullanıcıların menfaite olan bu davranış, aslında biz kullanıcıların zararına, superonline kullanıcı başına aylık ortalama +2$ kar sağlamasına yarıyor. Çünkü gerçek ip adresinin maliyeti ortalama $2 :-) Gerçek dinamik ip adresi vermemeleri, statik ip adresi kullanmaya zorlamalarından dolayı süperonline aboneliğim 15 gün sürdü. 15 Gün sürmesinin nedenide süperonline beni yanıltması, gerçek cevabı geciktirmesi. Çünkü bir hizmet ve ürün alımında ilk 14 gün neden göstermeksizin anlaşmadan vaz geçilebiliyor!!! Kişisel tecrübemle Türkcell Süperonline   dan kesinlikle bir daha hizmet almam, kimseyede tavsiye etmem.  Umarım gelecekte süperonline müşterilerine karşı açık ve net bilgi verir, müşteri odaklı bir şirket olur....